Jde to vyresit i tak, ze se normalne odhlasis z nemecke pojistovny a priihlasis se na dobu pobytu v Cechach k ceske zdravotni pojistovne.
Samozrejme zalezi na tom, jak dlouho chces v Cechach pobyvat, pokud by to byly tri tydny, tak je to nesmysl, ale pokud by slo treba o dva mesice a vic, tak se to asi vyplati. Jde o to, neprerusit zdravotni pojisteni v ramci EU, kde, resp. v ktere zemi, jsi pojisteny nehraje roli, nesmi tam byt prestavka.
Vse jde vyridit behem par dnu, aniz by clovek do zdravotni pojistovny nekam chodil. Dvakrat jsem toto jiz musela z rodinnych duvodu udelat a odjet do Cech kvuli rodicum.
Zde v Nemecku jsem zavolala na zdrav. pojistovnu, oznamila jim, kdy chci skoncit. Oni hned poslali mailem potvrzeni + ruzne "E" formulare. Zaroven jsem telefonicky oznamila ceske zdrav. pojistovne, odkdy u ni chci byt pojistena, zaslala jim nemeke podklady, opet mi vse potvrdili mailem, a prisla mi pote na ceskou adresu karticka zdrav. pojistovny (evropske zdravotni pojisteni).
To same zase obracenym zpusobem, kdyz jsem se znovu chtela prihlasit zpet k nemecke pojistovne. Zustalo mi i cislo, jen mne znovu zaradili mezi pojistence.
Podotykam, ze v zivote jsem zadnou pojistovnu ani jednou nenavstivila, ani nemam tuseni, kde maji pobocky
, vse slo mailama, formulare naskenovane atd....
Takze velice pohodlne a pojistovny reagovaly rychle, v podstate obratem, jak v D, tak v CZ.
Takze takhle je mozne cestovat mezi zdravotnimi pojitovnami podle toho, kde clovek zrovny delsi dobu pobyva, neni s tim, dle mych zkusenosti, zadny problem.
Jako samoplatce se nyni plati v Cechach tusim neco kolem 1.200 korun mesicne.